Şanlıurfa’da 2 kişide mutasyonlu virüs şüphesi!

Şanlıurfa'da 2 kişide mutasyonlu virüs şüphesi!

Hızlı yayılımı ile dünyada tedirginlik yaratan mutasyonlu virüs Şanlıurfa'da da gündeme geldi. Kentte 2 kişi, mutasyona uğramış koronavirüslü hasta olabileceği şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.

03 Şubat 2021 - 14:20 - Güncelleme: 03 Şubat 2021 - 14:36

Koronavirüs pandemisinden fazlasıyla nasibini alan ve salgın nedeniyle çok sayıda vatandaşını kaybeden Şanlıurfa şimdi de mutasyonlu virüs ile karşı karşıya.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın mutasyonlu koronavirüsün Türkiye'de 17 şehirde 128 kişide görüldüğünü açıklamasının ardından hastaların hangi illerde olduğu sorusu merak konusu olurken Şanlıurfa'da bugün endişileri artıran bir gelişme yaşandı. Bugün 2 kişi mutasyona uğramış koronavirüslü hasta olabileceği şüphesiyle Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Karantinaya alınan hastaların mutasyonlu virüse yakalanıp yakalanmadığı yapılan test sonucunda netlik kazanacak.

Öte yandan Kilis'te mutasyonlu virüsün görüldüğü 17 hastanın olduğu öğrenildi. 

 

Peki mutasyon nedir?

Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı COVID-19 Sözlüğü'nde yer alan bilgilere göre mutasyon;

Bir organizmanın veya virüsün genetik materyalinde meydana gelen kalıcı değişiklik. RNA virüslerinde DNA virüslerine oranla çok daha fazla mutasyon meydana gelir. SARS-CoV-2 bir RNA virüsüdür.

Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Mutasyona uğramış organizma ise mutant olarak adlandırılır. Mutasyonların genler üzerindeki zararlı etkileri nedeniyle, organizmalar mutasyonları gidermek için DNA onarımı gibi mekanizmalara sahiptir.

 

Mutasyona uğrayan virüsün özellikleri neler?

Daha hızlı yayıldığı biliniyor. Bazı laboratuvar çalışmalarında mutasyonlu virüsün hücreleri etkileme özelliğini artırdığı görüldü. Daha bulaşıcı ancak daha ölümcül olduğuna yönelik henüz bir bulgu yok.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...