Kültür Bakanı: Mısır’ın piramitleri neyse Urfa da öyle!

Kültür Bakanı: Mısır'ın piramitleri neyse Urfa da öyle!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2021 yılında turizm sektöründe V çıkışı beklediklerini belirterek, "Yeni Göbeklitepe'lere hazır olalım. Muhtemelen Urfa bölgesi, Mısır'ın piramitleri neyse bizim için de öyle olacak" dedi.

13 Ocak 2021 - 09:00 - Güncelleme: 13 Ocak 2021 - 09:43

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Resim ve Heykel Müzesinde medya temsilcileriyle bir araya geldi.

Burada konuşan ve 2021 yılında turizm sektöründe V çıkışı beklediklerini belirten Bakan Ersoy, koronavirüs salgını sürecinde sinema ve tiyatro ile müzik sektörüne nakdi destekler sağlandığını, 3 bin yevmiyeli sanatçı ve müzisyenin sözleşmeli personel statüsüne getirildiğini, özlük haklarında kazanımlar olduğunu ve gelirlerinde ise yüzde 50'ye varan bir artış olduğunu söyledi.

 
'ARTIK YUNANİSTAN'I, İSPANYA'YI RAKİP OLARAK ALIYORUZ'

Bakan Ersoy, 2020 yılı ocak, şubat ve mart ayının 15'ine kadar gelen turizm verilerinin çok iyi olduğunu ancak pandemi ile birlikte tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'nin de etkilendiğini kaydederek, şöyle konuştu:

"Geçen sene 51.7 milyon olan ziyaretçi sayısını bu sene 60 milyonlara getirmeyi hedefliyorduk. Geçen sene 34 .5 milyar dolar bir turizm geliri gerçekleşti. Muhtemelen 41 milyar doları geçecek gibiyi gösteriyordu gidişat. Peki pandemi ile birlikte dünyada nasıl oldu? Uluslararası ziyaretçi sayısında yüzde 80 daralma oldu. Uluslararası turizm gelirlerinde de yüzde 88'lik bir daralma oldu. Biz kimi rakip olarak alıyoruz? Artık Ortadoğu ülkelerini rakip olarak almıyoruz. Nitelikli turist getiren, Yunanistan ve İspanya gibi ülkeleri rakip alıyoruz. Türkiye artık nitelikli turist getiren, gelir grubu yüksek turiste hizmet eden ülke sınıfına girdi. Oralara baktığınız zaman turist sayısı yüzde 80, turizm gelirlerinde de yüzde 88'lik bir daralma oldu. Türkiye, kişi sayısında yüzde 70'lik bir daralmayla kapatacak. Gelirlerde de  11 milyar doların üzerine geçerek yüzde 68'lik daralmayla 2020'yi kapatacak gibi gözüküyor.

'TURİZMDE V ÇIKIŞI BEKLİYORUZ, 31 MİLYONLUK TURİST SAYISINI GEÇECEĞİZ'

Bakan Ersoy, Türkiye'nin 2021 yılı turizm beklentileriyle ilgili de şunları söyledi: "Biz açıkçası bir V çıkışı bekliyoruz. Vaka sayıları, alınmış olan önlemlerle hızlı bir şekilde aşağı iniyor. Her ülkenin nüfusuyla ilgili bir hesaplama yöntemi var, buna göre Türkiye'nin 2 bin 500 vaka sayısının altına inmesi gerekiyor. Buna indiğiniz zaman kırmızı destinasyon olmaktan çıkıyorsunuz. Güvenilir hava trafiğinin açıldığı nokta haline geliyorsunuz. Bu hafta itibariyle aşılama da başlayacak Türkiye'de. Hedefimiz mart ayında 2 binli rakamların altına inmek. Nisan ayında aşılama etkisiyle de binli rakamlara ineriz. Türkiye'de nisan ayı itibariyle sezonunun açılmasını bekliyoruz. Bu sadece bizim ülkemizle alakalı bir konu da değil. Yabancı ülkelerdeki  vaka sayıları ve aşılamalarda etkileyecek bunu. 2019'daki rakamları 2021'de yakalama şansımız yok ama biz V çıkışla yüzde 100'lük bir büyüme ile 31 milyonluk turist sayısını geçeceğimizi, gelir olarak da 23.3 milyar doları geçeceğimizi umuyoruz."

'YENİ GÖBEKLİTEPE'LERE HAZIR OLALIM'

Bakan Ersoy, Türkiye'de yürütülen kazı çalışmalarıyla ilgili de, "Yeni Göbeklitepe'lere hazır olalım. Birkaç ay sonra size sunum da yapacağız. Muhtemelen Urfa bölgesi, Mısır'ın piramitleri neyse bizim için de öyle olacak. Bu yılın arkeolojik işi olacak. Bu dünyada ses getiren en önemli projelerden biri olacak. 6 ayda eylem planını açıklarız" diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...