HDP’li Sürücü, uyuşturucu sorununu TBMM’ye taşıdı

HDP'li Sürücü, uyuşturucu sorununu TBMM'ye taşıdı

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, kentte yükselen uyuşturucu kullanım oranını TBMM'ye sundu. Sürücü, hazırladığı soru önergelerini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlamasını istedi.

22 Aralık 2020 - 15:40

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Şanlıurfa'daki uyuşturucu kullanımını Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) taşıdı. 

Vekil Sürücü, uyuşturucu kullanımıyla ilgili araştırmalarda bulunan kurumların Şanlıurfa için ortaya koyduğu uyuşturucu kullanım oranı ile gençlerin ve ergenlik çağındaki çocukların ciddi tehlikede olduğunu gözler önüne serdiğini öne sürdü. 

Sürücü, hazırladığı soru önergesinde Şanlıurfa'da resmi rakamlara yansıyan ve kamuoyuna açıklanan minimum 50 bin uyuşturucu bağımlısı olduğunu öne sürdü.

İşte o önerge: 

"Harran Üniversitesi Halk Sağlığı Hemşirelik Yüksekokulu Ana Bilim Dalı’nın araştırmaları da bu verileri doğrular yöndedir. Bu verilere göre Şanlıurfa'da her üç aileden birinde uyuşturucu bağımlısı var. Öğrencilerin yüzde 36’sı ise esrar kullanıyor. Uyuşturucu kullanımının en vahim yönlerinden biri de Harran Üniversitesi Halk Sağlığı Raporunda yer alan uyuşturucunun sanki normal bir şey gibi yüzde 43’ünün korkusuzca market bakkal büfe ve tekel bayilerinde satılır olması durumudur. Ayrıca 750 kapasiteli Şanlıurfa Kapalı Cezaevi’nin 500’ünü uyuşturucu bağımlısı ve satıcısı hükümlü oluşturuyor. Genç nüfus oranının yüksekliği ile bilinen Şanlıurfa uyuşturucu kullanımında Türkiye'nin ilk 10 ili arasına girmiş durumdadır. İşsizlik, gelecek kaygısı, umutsuzluk, sosyal yaşamdan kopukluk ve ekonomik sıkıntılar uyuşturucu kullanımını tetikleyen baş unsurlardandır. Bahsi geçen unsurların ortadan kaldırılması için bütçe ayrılıp, kollektif projelerin oluşturulması elzemdir. Toplumsal duyarlılık, emniyet teşkilatının ve mülki amirliklerin STK’lar ile kollektif bir çalışma içinde kalarak tabandan doğru bir tarama ve teftiş ile uyuşturucu kullanımının düşmesi için planlamalar yapılması elzemdir."
Vekil sürücü, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da bu soruları yanıtlamasını istedi:

"1. Bakanlığınızın kayıtlarına göre Şanlıurfa’da toplam uyuşturucu kullanım oranı kaçtır?
2.  Bakanlığınız yüksek genç nüfusu ve yüksek uyuşturucu kullanımı olan Şanlıurfa için bir bütçe ayırmış mıdır?
3.  Bakanlığınız uyuşturucu kullanımını önlemek amaçlı Şanlıufa’da STK’lar ile bir görüşme sağlayacak mıdır?
4. Bakanlığınız Şanlıurfa’da uyuşturucuya erişimin zorlaştırılması için bir denetleme uygulaması oluşturacak mıdır?
5. Şanlıurfa’da okulların önüne uzun süreli uyuşturucu önleme ekipleri konumlandıracak mısınız?"

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...