HDP: Kadınlarla her zaman dayanışma içinde olacağız

HDP: Kadınlarla her zaman dayanışma içinde olacağız

HDP Kadın Meclisi “Kadınlar için adalet” kampanyasının ikinci etabı olan “Kadın yoksulluğuna hayır” buluşmalarında Şanlıurfa’da mevsimlik tarım işçilerini ziyaret ederek, çalışma koşulları hakkında bilgi aldı.

31 Mayıs 2021 - 18:40 - Güncelleme: 31 Mayıs 2021 - 20:28

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Hüda Kaya, Kadın Koordinasyonu Üyeleri Semiha Şahin, Feray Mertoğlu, Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözcüsü Hediye Karaaslan, Kadın Meclisi Üyeleri Gülcihan Şimşek ve Hasret Alp, Suruç Belediye Eşbaşkanı Hatice Çevik, Urfa İl Kadın Meclisi üyeleri ile Kadınların Kurtuluşu Merkezi Koordinasyon Üyesi Nupelda Çelik’ten oluşan heyet, “Kadınlar için adalet” kampanyasının ikinci etabı olan “Kadın yoksulluğuna hayır” buluşmalarında bugün Şanlıurfa’daydı. Heyet, Göktepe Mahallesi’nde domates, salatalık, biber ve patlıcan tarlasında çalışan mevsimlik tarım işçisi kadınları ziyaret ederek kadınların yaşam ve çalışma koşullarına dair taleplerini dinledi.

GÜNLÜK 11 SAAT ÇALIŞMAYA 60 TL

Tarlada günde 60 TL karşılığında 11 saat çalışan kadınlar yaşadıkları sorunları heyete anlattı. Çocukları ile birlikte tarlada çalışan kadın, “En küçük çocuğum 4 yaşında. Babaları işsiz, hasta o, gelmiyor çalışmaya. Ben geliyorum. Yemeği de ben yapıyorum. İnternet yok, tablet yok. Çocuklar eğitim alamıyor. Her şey çok pahalı. Yardım istiyoruz. Sigortamız yok. Sabah 07.00'da başlıyoruz çalışmaya, akşam 17.00'a kadar çalışıyoruz” dedi.

“SUYU ATEŞTE ISITIYORUZ”

Aynı tarlada çalışan genç bir kadın, annesi hasta olduğu için 7'nci sınıfta okulu bırakmak zorunda kaldığını söyledi. Genç kadın, “Ben de okumak isterdim. Sağlıkçı olmak isterdim. Açık öğretim sınavları tarihlerinde ben tarlada olduğum için kayıt yapamıyorum. 9 ay tarlada çalışıyoruz. 10 kişi bir odada kalıyoruz. Suyu ateşte ısıtıyoruz. Banyo yapmak için bir gece önceden bidonun fişini takıyorum ki su ısınsın. Ama çoğu zaman elektrik düşük geldiği ya da hiç gelmediği için su ısınmıyor, banyo yapmakta zorlanıyoruz" dedi.

SORUNLARI BULUNDUĞUMUZ HER YERDE DİLE GETİRECEĞİZ

Kadınları dinleyen heyet, daha önce gittikleri İç Anadolu Bölgesi’nde tarım işçilerinin neredeyse tamamının Urfa'dan gittiklerini belirterek, kadınların erkeklere oranla daha fazla iş yüküne sahip olduklarını söyledi. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, “Kadınlar için her şey çok zor. Tarlada çalışıyorsunuz, evde çalışıyorsunuz. Yetmiyor. Biz de bunları konuşmak için buradayız. Tüm bunları dile getirelim ki bir çözüm bulunsun” dedi.

40 DERECE SICAĞIN ALTINDA 12 SAAT ÇALIŞMAYA GÜNLÜK 55 TL

Heyetin bir sonraki durağı İlhan Mahallesi’nde mercimek tarlasında patoz yapan kadınlardı. Çoğu öğrenci olan genç kadınlar, 12 saat boyunca 40 derece sıcağın altında günlük 55 TL’ye çalıştıklarını söyledi. Genç bir kadın “20 yaşındayım. Patoz işi yapıyoruz. Sabah 5.00’ten akşam 17.00’a kadar çalışıyoruz. Günde sadece 15 dakika molamız var. Üç kardeş burada çalışıyoruz. Ordu’ya fındık, Adıyaman’a tütüne gidiyoruz. Şurada düşsek hiçbir güvencemiz yok” dedi.

Kadın heyeti, patoz yapan kadınlarla her zaman dayanışma içinde olacaklarını, taleplerini gereken her yere ulaştırmanın mücadelesini vereceklerini dile getirdi.

Heyet son olarak köylerdeki kadınları ziyaret etti. Köyde yaşayan kadınlar, yaşadıkları sorunlar ve yoksulluktan bahsetti. Kadınlarla dayanışma içinde olacaklarının mesajını veren heyet, daha sonra köyden ayrıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...