Haliliye Belediyesi "Çulha"yı Urfa adına tescilledi

Haliliye Belediyesi "Çulha"yı Urfa adına tescilledi

Şanlıurfa’da yok olmaya yüz tutan Çulhacılık’ı yaşatmaya çalışan Haliliye Belediyesi, çulhayı Şanlıurfa adına tescilleyerek Coğrafi işaretini aldı. Canpolat, şehrin bir değerini daha tescilleyerek Coğrafi İşaretini aldıklarını söyledi.

22 Eylül 2021 - 10:40 - Güncelleme: 22 Eylül 2021 - 10:46

Şanlıurfa'da, teknolojik gelişmelerle birlikte unutulmaya yüz tutan el sanatlarından olan Çulhacılık’ı yaşatmaya çalışan Haliliye Belediyesi, Çulha’nın Şanlıurfa’ya ait olduğunu tescilledi. Geleneksel El Sanatları Merkezi'nde atölye kurarak çulha üretimine başlayan ve genç nesile aktaran Haliliye Belediyesi’nin Türk Patent Kurumuna yaptığı coğrafi tescil başvurusu sonuçlandı.

“BİR DEĞERİ DAHA TESCİLLEDİK”

Müjdeyi AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zemzem Gülender Açanal’ın ziyaretinde veren Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, yaptığı sosyal medya paylaşımında çulha’nın Şanlıurfa adına tescillendiğini duyurdu. Canpolat, şehrin bir değerini daha tescilleyerek Coğrafi İşaretini aldıklarını vurguladı.

“MÜJDEYİ ALDIK”

Başkan tarafından kendisine çulha hediye edilen Milletvekili Açanal ise sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Haliliye Bld. Başk. @mcanpolatnet'ı ziyaret ettik. Belediyemiz GESEM de el dokuması Culha kumaşının patentinin alındığı müjdesini aldık. Üretime geçerek bu kumaşı halkımızın kullanımına sunacağız. Değerli başkanımıza ve emeği geçen Bşk Yrd @ibrahim63hkaya'ya teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

ÇULHACILIK


Yüzyıllardır Şanlıurfa'da yapılan bir el sanatı olan çulhacılık, özünde bez dokumacılığıdır. Bu bezler yün, pamuk ve floş adı verilen ipek ipliğinden dokunur. İplikler yöresel teknikler ve doğal boyalarla boyanır, kamçılı tezgah adı verilen, el ve ayakla çalışan dokuma tezgahlarında dokunur.


YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...