İran’da ne oluyor? Hedef ne?

Dünyanın gündeminde bulunan İran'daki kargaşa bir dış müdahalemi? İranlıları bu noktaya getiren sebepleri, geçmişte yaşanan olayları ve emperyal güçlerin bu olaylara yaklaşımlarını değerlendiren İsmet ÖZÇELİK'in yazısı


İran’da ne oluyor? Hedef ne?

Şu aralar dünyanın gündeminde İran var. Bütün haber ajansları, dünyanın bütün televizyonları İran’da yaşanan olayları anlatıyor.

Bazı görüntüler yayınlanıyor. Nerede, nasıl çekildiği belli değil. Geçmişte yaşadıklarımız kuşkularımızı arttırıyor.

1. Körfez Savaşının logosu Kuveyt kıyılarında petrole bulanmış karabatak kuşlarıydı. Daha sonra o görüntülerin 10 yıl önce Fransa kıyılarında batan bir petrol tankerinin yarattığı kirlilik olduğu ortaya çıkmıştı.

Kimse Kuveyt’te karabatak kuşlarının yaşayıp yaşamadığını bile sorgulamadı. İnsanlar petrole bulanmış kuşlara bakarken, Irak halkının üzerine bomba yağdı.

ÇAVUŞESKU’NUN DEVRİLMESİ

Romanya’da da benzer şeyler yaşandı. Olaylar başladığında Temeşvar’da 80 bin kişinin öldüğü söylendi. CNN Bükreş’te 3 bin üniversite öğrencisinin kurşuna dizildiğini duyurdu. Halk galeyana getirildi.

Olaylar durulduktan sonra toplam 5 bin civarında kişinin öldüğü, bunların yarısından fazlasının da Çavuşesku’yu destekleyen askerler olduğu anlaşıldı. Her şey yalandı. Ama bu arada Çavuşesku yönetimi devrildi.

CIA İRAN’DA

ABD uzun süredir hazırlık yapıyordu. Hillary Clinton Dışişleri Bakanı iken İranlı muhaliflere “teknik yardım verdiklerini” açıklamıştı. CIA, İran’a yönelik çok sayıda internet televizyonunu devreye soktu. Ama istediği sonucu bir türlü alamadı.

2018’e girerken yeni bir hamle daha yapmış görünüyor. Bakalım önümüzdeki günler ne gösterecek?

İran’da görev yapmış diplomatlarla görüştüm. ABD’ye fazla bir şans tanımıyorlar. Hatta hiç şans vermiyorlar.

TÜRK KARTI

ABD, İran operasyonunda hep “Türk kartını” kullandı. Azeri-Fars çatışmasını kışkırttı. Zaman zaman belli mesafe de aldı. Tebriz’deki bir futbol maçı sırasında 50 bine yakın kişinin “Bakü-Tebriz bir olsun, Afganistan siz olsun” sloganı attığı dönemler de oldu.

Ama daha sonra işin arkasında ABD olduğu anlaşılınca İran halkı oyuna gelmedi.

BAKÜ-TEBRİZ-ANKARA

Şimdi Bakü-Tebriz’e Ankara da eklenmiş durumda. Hedef belli, Türkiye ile İran’ın arasını açmak. Geçmişte de çok çaba sarf etmişlerdi. Türkiye’deki “elemanlar” devreye sokulmuş ve PKK gerekçe gösterilerek, İran’a sınır ötesi operasyonlar yapmaya kalkışılmıştı.

Türkiye ile İran’ı savaştırmak için çok uğraştılar, olmadı. Ama bıkmadan usanmadan devam ediyorlar.

 

SABOTAJ

Gelişmelerin zamanlaması dikkat çekici!

Rusya, Türkiye, İran, Irak, Suriye bölgesel işbirliği içindeler. ABD’nin senaryosunu yazdığı “2.İsrail” projesi bu birliktelik sayesinde bozuldu. Suriye-Türkiye sınırındaki “ABD-İsrail Koridoru Planı” bu işbirliği sonucunda çöktü.

Bu gelişmelerden sonra ABD, “Bölgesel işbirliğini dağıtmak” için faaliyetlere hız verdi.

Rıza Sarraf davasında Türkiye’ye yönelik tehdidin amacı da buydu. Türkiye’yi Esad’a karşı kışkırtmak da bölgesel ittifakı dağıtmak içindi.

İran’daki kışkırtmalarda “Türk kartı”nın kullanılması, bozkurt işaretleri, korsan afişlerdeki yüzü kapalı teröristlerin şapkalarındaki ay yıldız, ... Hepsi Soçi ve Astana ruhunu dağıtma amaçlı.

BİR KUŞAK, BİR YOL

ABD iyice sıkıştı. Çin Asya’yla Avrupa’yı birleştiren “Bir Kuşak, Bir Yol” projesi için düğmeye bastı.

ABD’nin korkulu rüyası.

“Bağımsız Kürdistan” bu projeyi kesmeye yönelikti. Fiyasko ile sonuçlandı. Şimdi İran’da engellemeyi deniyor.

ABD’NİN TAKTİĞİ

ABD’nin son dönemde hedefine koyduğu ülkelerde izlediği yöntem hep aynı. Önce ekonomik kriz yaratıyor. Arkasından halkın yönetime tepkisinin pususuna yatıyor.

Irak’ta 10 yılı aşkın süre ambargo uygulandı. Halkın Saddam yönetimine başkaldırması istendi. Ama tam tersi oldu. Halk yönetimle omuz omuza verdi, direndi. İstediği olmayınca 2003 yılında bir milyondan fazla Müslüman’ı katlederek Irak’ı işgal etti.

Rusya’da da aynı yola başvurdu. Uzun yıllar süren ambargo ile Putin yönetimini zayıflatmaya çalıştı. Zarar vermesine verdi. Ama sonuç alamadı.

İran’da da benzer taktik izledi. Yıllarca süren ambargo ile İran ekonomisine büyük zarar verdi. Halkta doğacak hoşnutsuzluğun pususuna yattı. Şimdi fırsatın doğduğunu düşünerek harekete geçmiş görünüyor.

TÜRKİYE’DE DE AYNI

Aynı taktik Türkiye için de devrede. Uluslararası mafyalaşmış finans kuruluşları üzerinden ekonomik kriz tetiklenerek sonuç alınmaya çalışılıyor.

Tehdit ve şantajla, Türkiye bölgesel işbirliğinden koparılmak isteniyor.

Planın uygulayıcısı ABD. Ekonomik krizin pususuna yatmış görünüyor. Seçim öncesi “elemanlarını”da yavaş yavaş sahaya sürmeye başladı.

İzliyoruz..!

İsmet Özçelik  (AYDINLIK)