Türkiye'ye S-400 yaptırım tasarısı ABD Senatosu'ndan geçti

Türkiye'nin geçen yıl Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle ABD'nin uygulamayı planladığı yaptırımları da içeren tasarı, Temsilciler Meclisi'nin ardından Senato'da bugünkü oylamada 13'e karşı 84 oyla geçti. Bu durumda Trump yasayı veto etse bile Senato tekrar toplanarak vetoyu etkisiz kılabiliyor.


Türkiye'ye S-400 yaptırım tasarısı ABD Senatosu'ndan geçti

Türkiye'ye CATSAA yaptırımlarını içeren tasarı, Senato'dan 3'te 2 çoğunlukla geçti. Eğer Trump tasarıyı veto ederse Senato tekrar toplanıyor ve bir kez daha tasarıyı onayladığı takdirde yaptırımlar devreye giriyor.

Trump'ın tasarıyı veto etmek ya da onaylamak için 10 gün süresi bulunuyor.

Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı (NDAA) adıyla oylanan tasarı, Temsilciler Meclisi'nde ezici bir çoğunluğun desteğiyle önceki gün kabul edilmişti.

Bloomberg, konu hakkında bilgisi olan iki kaynağa dayandırdığı haberinde Trump'ın, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından önerilen yaptırım kararını imzaladığını yazmıştı.

Reuters haber ajansı da Perşembe günü ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulamasının "an meselesi" olduğunu yazmış, haberini üç Amerikalı yetkili de dahil olmak üzere beş kaynaktan aldığı bilgilere dayandırmıştı.

Reuters'a konuşan kaynaklar yaptırımların her an ilan edilebileceğini söyledi. Yaptırımların Savunma Sanayii Başkanlığı ve Başkanı İsmail Demir'i hedef alacağı belirtildi.

Yaptırımların, 20 Ocak'ta yönetimi devralacak yeni Başkan Joe Biden açısından Türkiye ile ilişkileri oldukça karmaşık hale getirileceği değerlendirmeleri yapılıyor.

'Tek taraflı dayatmaları kabul etmeyeceğiz'

Reuters'a konuşan ve ismi açıklanmayan bir Türk yetkili ise, ABD yaptırımlarının geri tepeceğini ve iki NATO üyesi arasındaki ilişkiyi zedeleyeceğini söyledi.

"Yaptırımlar sonuç vermez, geri teper, ilişkilere zarar verir" diyen yetkili, "Türkiye bu sorunları diplomasi ve müzakere yoluyla çözmekten yana. Tek taraflı dayatmaları kabul etmeyeceğiz" ifadesini kullandı.

Perşembe günü başlayan Avrupa Birliği zirvesinde de Doğu Akdeniz'de tırmanan gerilimler nedeniyle Türkiye'ye olası yaptırımlar görüşülüyor.

BBC