1350 yıllık Cudi Zeytini için Beyazgül'den davet

Dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe'yi bağrında taşıyan Şanlıurfa'nın dört bir yanından tarih fışkırıyor.


1350 yıllık Cudi Zeytini için Beyazgül'den davet

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Şanlıurfa'ya 25 kilometre uzaklıktaki bölgede Cudi Vadisi olarak bilinen yerde bulanan 1350 yıldan fazladır ayakta duran anıt zeytin ağacını inceledi ve bölgenin tarım ve turizm açısından önemine değindi.

Şanlıurfa'nın Eyyübiye İlçesi Altunbaşak Köyü'nde bulunan zeytin ağacı, tarihi ile görenleri büyülüyor. İsmini de ağaçtan alan 20 haneli Zeytinlik Mecrası'nda yer alan ağaç, tarihi bir kez daha aydınlatıyor.

Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Moğal ve Şanlıurfa Gazeteciler Birliği Başkanı Veysel Polat ile birlikte Cudi Zeytini Anıt Ağacı'nda ve çevresindeki kaya mezarlarda inceleme yapan Başkan Beyazgül, 'Bu kadim diyarlarda tarım, tarih ve turizm çok eski tarihlere dayanır. Bunun en güzel örnekleri Cudi Dağındaki anıt zeytin ağacıdır' dedi.

BEYAZGÜL: GEÇMİŞE AİT KALINTILARIN BAZILARINI GÖRMEK İSTEYEN ŞANLIURFA'YA GELSİN

Geçmişe ait kalıntıların bazılarını görmek isteyen arkeologları kadim kent Şanlıurfa'ya davet eden Başkan Beyazgül, "Şanlıurfa'nın güneyinde Cudi Vadisi denilen yerdeyiz. Arkamızda hemen bir zeytin ağacı var. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzün ölçümlerinde 1350 yıllık bir geçmişe dayandığı belirtiliyor. Ama yöre halkına göre bu ağaç daha eski yıllara dayanıyor. Onların rivayetine göre Hz.Nuh A.S'ın buraya geldiği zaman güvercinin ağzında götürdüğü zeytinin bu ağaçtan koparıldığı söyleniyor. Buranın her tarafı tarih kokuyor. Arkeologlar için çok önemli bir merkezdir Şanlıurfa. Geçmişe ait kalıntıların bazılarını Şanlıurfa'da yeryüzünde görmek mümkündür."dedi.