TKDK İl Koordinatörü Yetim: Urfa Fıstığı işlenemiyor

Urfa Fıstığının Şanlıurfa’da yeterli miktarda işlenemediğini ve TKDK’nın önceliklerinden birinin de tarımsal sanayinin geliştirilmesi olduğunu kaydeden TKDK İl Koordinatörü Dr. Sadık Yetim, girişimcileri yatırım yapmaya davet etti.


TKDK İl Koordinatörü Yetim: Urfa Fıstığı işlenemiyor

Şanlıurfa TKDK İl Koordinatörü Dr. Sadık Yetim, beraberindeki kurum uzmanları ile birlikte TKDK desteğiyle hayata geçirilen Bülbül Fıstık Kavlatma Tesisini yerinde inceledi.

Yatırımcı Feridun Bülbül, fıstık üretiminin  yüzde 45’inin Şanlıurfa’da yapıldığını ancak üretilen Urfa fıstığının çevre illerde işlendiğini söyledi. TKDK’nın yüzde 55 hibe ve KDV muafiyeti desteği ile yüksek yatırım maliyetlerini aştıklarını belirten Yatırımcı Bülbül,  5 Mayıs 2020 tarihinde başladığı yatırımını Urfa Fıstığı hasadına yetiştirmek için var güçleri ile çalıştıklarını ve 3,5 ay gibi kısa bir sürede tesisi sezona yetiştirdiklerini belirtti. Yatırımcı Bülbül, Şanlıurfa TKDK’nın, yatırımın her aşamasında kendisine destek verdiğini ifade ederek Dr. Yetim ve tüm personeline teşekkür etti.


 

Dr. Yetim ise Şanlıurfa’nın fıstık üretiminde öncü olmasına rağmen, Urfa Fıstığının Şanlıurfa’da yeterli miktarda işlenemediğini ve TKDK’nın önceliklerinden birinin de tarımsal sanayinin geliştirilmesi olduğunu söyledi.

Dr. Yetim, "Bugün memnuniyetle görüyoruz ki, TKDK olarak hibe desteği verdiğimiz fıstık işleme tesisleri sayesinde Urfa Fıstığı çevre iller yerine, Şanlıurfa’da işlenebilmekte, bu tesislerin hayata geçmesi ile daha fazla katma değer ve istihdam oluşmakta ve ilimize ait fıstık markaları da raflardaki yerini almaktadır" dedi.

TKDK’nın Urfa Fıstığı dahil olmak üzere yerel ürünlerin işlenmesine 500 bin avroya kadar olan yatırımlarda yüzde 55 hibe desteği ve KDV muafiyeti sağladığını belirten Dr. Yetim, girişimcileri TKDK desteği ile yatırım yapmaya davet etti.