Alkış değil kadro bekliyorlar

Türkiye'de sayısı yaklaşık olarak 90 bini bulan 4/B'li süresiz sözleşmeli sağlık emekçileri, kadro taleplerini Ankara’da bulamayınca sosyal medyada arıyorlar.


 Alkış değil kadro bekliyorlar

“Ayrımcılık değil hakkımız olan kadroyu istiyoruz” diyen sağlık çalışanları kadrolu sağlık personelleriyle aynı işi yaptıkları halde aynı haklara sahip olmadıklarını söylediler.

Kadrolu sağlık personelleriyle aynı işi yaptıkları halde aynı haklara sahip olmadıklarını vurgulayan süresiz sözleşmeli sağlık çalışanları, kadro taleplerini her defasında farklı paylaşımlarla ifade ediyorlar.

Sağlık meslek örgütleri, “4/B’li süresiz sözleşmeli çalışanlara kadro verilsin” talebiyle bir süre önce İstanbul ve Ankara’da basın açıklaması gerçekleştirmişti.Açıklamada, “İş güvencesi hayati bir taleptir, sağlık ve sosyal hizmetler iş kolunda çalışan tüm emekçilere kadrolu, güvenceli istihdam sağlanana kadar mücadeleye devam edeceğiz” denildi

GÜVENCESİZ VE BASKI ALTINDALAR

“Sağlık alanı çok tehlikeli iş alanları kapsamındadır. Ayrıca sağlık hizmeti bir bütündür ve ekip işidir” denilen açıklamada “4/B’li - süresiz sözleşmeli çalışanlar da aynı riskle, aynı ortamda çalışıp, aynı işi yapmaktadır. Hizmete gelince kadrolu-kadrosuz aynı şartlarda hizmet üretirken haklar söz konusu olduğunda ise eşitsizlikler devreye girmektedir. Sağlık alanında hâlihazırda on binlerce 4/B’li sağlık emekçisi bulunmaktadır. Süresiz sözleşmeliler, birçok haktan yararlanamadan, tayin hakları olmadan, ailelerinde uzak, güvencesiz ve baskı altında çalışmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

TEMEL HAKLARDAN MAHRUM BIRAKILIYORLAR

“4/B’liler ailelerinden uzakta çalışmaya zorlanmakta, aile bütünlüğünü sağlayamamaktadır” diyen sağlık çalışanları, “Eş durumu atamaları çok istisnai koşullarda sağlanmaktadır, öyle ki yok denecek durumdadır. Yine sağlık alanında hizmet üretenlere tanınan eğitim hakkı tayinlerinden 4/B’li çalışanlar yararlanamamakta, eğitim gibi temel bir haktan mahrum bırakılmaktadır. Kurum içi sınavla görevde yükselme ve unvan değişikliği yapmaları mümkün değildir” dediler.

4/A, 4/B, 4/C, 4/D nedir?

Sözleşme ve kadro durumunu belirten bu kısaltmalar, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ilgili maddelerinin isimleri.

* 4A- İş garantisi bulunan klasik devlet memurları. Toplu sözleşme hakları var, ama grev hakları bulunmuyor.

* 4B -Devletin ihtiyacına göre 12 aylık sözleşme ile alınıyor. Her yıl sözleşmelerinin yenilenmesi gerekiyor. Çalışma koşulları 4A'lılarla aynı olmasına rağmen özlük hakları itibarı ile 5510 sayılı sosyal sigortalar kanununa tabi bulunuyorlardı. Bu kapsamda öğretmenler başta olmak üzere doktorlar, hemşireler, laborantlar ile diyanet işleri başkanlığına bağlı vaiz, kuran öğreticisi ve imam gibi çalışanlar bulunuyor.

* 4C- Mevsimlik işçilerden oluşuyor. Özelleştirme sonrası işsiz kalanların da geçebildiği bu kadronun şartları Tekel Eylemleri sonrası düzeltildi. Bu kapsamda yaklaşık 100 bin çalışan bulunuyor.

* 4D - Daimi devlet işçileri oluyor. Tüm sendikal haklardan yararlanabiliyorlar.