UÇG, Cengiz Topel'in yıkılması için teklif verdi

Urfa Çalışma Grubu Başkanı İsmail Rüştü Öcal, Bahçelievler’de bulunan Cengiz Topel okulunun miadını doldurduğunu ve yıkılması gerektiğini söyledi. Öcal okulun yıkılması için Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne dilekçe verdi.


UÇG, Cengiz Topel'in yıkılması için teklif verdi

Şanlıurfa’da toplumsal sorunlara parmak basarak çözümlü noktasında gerek kamuoyu ve gerekse de kurumları aydınlatan önerilerde bulunan Urfa Çalışma Grubu, yeni bir soruna daha el attı. Urfa Çalışma Grubu Başkanı İsmail Rüştü Öcal, 60 yıl önce yapılan okulun miadını tamamladığını kaydetti. Öcal, “Bahse konu okul Bahçelievler mahallesinde yer almaktadır. Yaklaşık 60 yıldır hizmet vermektedir. 60’lı yıllarda hazır beton kullanılmamaktaydı. Betonda tuvenan agrega kullanılıyordu. Derelerden elde edilen kırmızı kum da kullanılıyordu. Şehir içme suyu yetersizdi. Bu nedenle iyi bir sulama yapılamıyordu. Betonun imalinde su fazla kullanılıyordu. Vibratör yaygın değildi. Bu okul yapılırken kullanılan deprem yönetmeliği ileriki yıllarda değiştirildi. Bu okulun sırf açıdan tahkiki yapılırsa bina statik ve betonarme olarak yetersiz bulunacaktır“ dedi.

BELEDİYE GEÇMİŞ YILLARDA 50’DEN FAZLA BİNAYI YIKTIRDI

Urfa Çalışma Grubu Başkanı Öcal, gerek Şanlıurfa Valiliği, gerek Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesini ve gerekse ilgili kurumları duyarlı olmaya davet etti. Öcal konuşmasında, “Şanlıurfa Belediyesi geçmiş yıllarda Bahçelievler semtinde pek çok binayı incelettirmiş (karot olarak) 50’den fazla binanın yıkılmasına karar vermiştir. Bu binalar yıkılarak yeni deprem yönetmeliğine uygun yeniden yapılmıştır” diye konuştu.

DEPREM BÖLGESİNDEYİZ

Rüştü Öcal, Urfa’nın deprem bölgesinde olduğunu kaydederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mevcut yapının öğrenciler için tehlike arz ettiğini düşünmekteyiz. Hemen kuzeyimizde Adıyaman’da sık sık depremler olmaktadır. Bu depremler Urfa’dan hissedilmekte ve veliler tedirgin olmaktadır.  Konunun incelenmesini ve gerekiyorsa ekonomik ömrünü dolduran, tehlike arz eden mevcut okulun yıkılarak yeni ihtiyaçları da dikkate alınarak, kapasitesi artırılarak yenilenmesi görüşündeyiz.“

OKULUN GİRİŞ-ÇIKIŞI DA PROBLEMLİ

Yıkıldıktan sonra yerine yapılacak okulun da yapılırken giriş-çıkışların önemine değinen Öcal, konuşmasını şöyle tamamladı: “Mevcut okulun kapısı ana yola açılmaktadır. Tehlike arz etmektedir. Yeni okulda giriş-çıkış tali yola açılmalıdır.”