Coşkun'dan sert tepki: ÖSYM neden Mabel Matiz?

Eğitim-Bir-Sen İl Başkanı İbrahim Coşkun, ÖSYM tarafından TYT'nin ilk oturumu Türkçe testinde sorulan Mabel Matiz sorusuna sert tepki gösterdi.


Coşkun'dan sert tepki: ÖSYM neden Mabel Matiz?

YKS’nin ilk oturumu olan TYT, dün tamamlandı.

Sınava girenlerin iddiasına göre, TYT Türkçe testinde “Gözümün gördüğü, göğsümün bildiği ile bir değil” cümlesinde anlatılmak istenen nedir?” şeklinde bir soru soruldu. Soruda geçen “Gözümün gördüğü, göğsümün bildiği ile bir değil” cümlesi ise aynı zamanda Mabel Matiz’in “Fırtınadayım” şarkısında yer alıyor.

Soru sonrası Mabel Matiz sosyal medyada gündem olurken, Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen İl Başkanı İbrahim Coşkun'dan tepki geldi. Yazılı açıklama yapan Coşkun, şu ifadelere yer verdi:

"Biz geleceğimiz olan gençliğimize rol model olarak Mabel Matiz'i örnek verelim öyle mi?!

ÖSYM'nin yaptığı, milyonlarca gencimizin hayatlarının ilk basamağı olan katıldıkları YKS sınavının Türkçe sorularında Mabel Matiz'e yer vermesi bir tesadüf mü? Yoksa bilinçli bir algı mı? Toplumun değer yargıları ile alay eden, sapkın bir düşüncenin savunucusu olan malum kişiyi, gençliğin bilinçaltına enjekte etme operasyonu mu?

Neden nitelikli metinler, ahlak, edep, ezan, memleket, saygı ve sevgi içeren şiirler varken, ne olduğu belirsiz ifadelerin soru kökü olarak sorulması manidardır.

Yunus Emreler, Aşık Veyseller, Mehmet Akifler,  Cemil Meriçler, Sezai Karakoçlar... neden sorulmaz? ÖSYM'yi bu sorunlu ve sorumsuz tavrından dolayı kınıyoruz."