Tarım işçisi çocuklar için Urfa'dan dayanışma çağrısı

Şanlıurfa Çocuk Hakları Komisyonu, 5’i çocuk 7 kişinin can verdiği trafik kazasının ardından tüm siyasileri, STK’ları, meslek odalarını ve meslek örgütlerini ; etkin, adil ve demokratik bir atmosfer için dayanışmaya çağırdı


Tarım işçisi çocuklar için Urfa'dan dayanışma çağrısı

Konya da meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden 5’i çocuk 7 tarım işçisinin ardından Şanlıurfa Hakları Çocuk Komisyonu harekete geçti.

Bir basın açıklaması yapan komisyon üyeleri "Vefat haberlerini aldığımız andan beri kahrolduğumuzu haykırarak öncelikle vefat edenlere rahmet, ailelerine başsağlığı diliyoruz" diyerek tarım kentinden mevsimlik göç verilmesini hayretle karşıladıklarını belirtti. 

"339 BİN ÇOCUK TARIMSAL ÜRETİMDE ÇALIŞIYOR"

Siyasilere seslenen komisyon, verilerle çocuk işçi sayısını şu sözlerle açıkladı:

"Mevsimlik tarım işçiliği için Türkiye’nin her yanına; mevsimlik işçi gönderdiğini böbürlenerek aktaran siyasilere sesleniyoruz. Bu durum böbürlenilecek bir durum olmayıp, Mezopotamya deltasına biçilmiş  makusbir talihin ve ayıbın portresidir. Çocuğun yeri; okuldur,parktır. Gelişimine katkı sunabilecek her yerdir. Türkiye’nin ve yerelde bölgenin çocuk işçiliği ve mevsimlik tarım işçiliğindeki tablosu çok vahim olmakla beraber, Türkiye’de 6-17 yaş grubunda toplam 893 bin çocuk çalışmaktadır. Bu veri, bu yaş grubundaki bütün çocukların yüzde 5,9’una ve 15-17 yaşındaki çocukların ise yüzde 15,6’sına karşılık gelmektedir. Çalışançocukların yüzde 52,6’sı ücretli işçi olarak çalışırken, yüzde 46,2’si ücretsiz aile işçisi olarak çalışmaktadır. Çalışan çocukların yüzde 44,7’si (399 bin çocuk) ise tarımsal üretimde çalışmaktadır. Mevsimlik gezici tarım işçiliği tarımsal üretimde ortaya çıkan ücretli işçilik biçimlerinden biridir. Tarım işçisi aileler ne kadar çok aile üyesini çalışma sürecine dahil edebilirlerse haneye gelen gelir de o kadar artmaktadır. Bu sebeple çocuk işçiliği ailelerin geçimlerinde önemli bir araç(!) olmaya devam etmektedir."


ÇOCUK İŞÇİLİK EN ÇOK TARIM SEKTÖRÜNDE

Ülkede 4857 sayılı İş Kanunu’na göre, 15 yaşından küçük çocukların çalıştırılmasının yasak olduğunu hatırlatan komisyon, "Türkiye’de yürürlükte olan 15-18 yaş arasındaki çocuklar ise eğitimlerine engel olmayacak, sağlık ve güvenliklerinin tam olarak güvence altına alındığı işlerde çalışabilirler. Mevsimlik gezici tarım işçiliği ise, bu güvenceler sağlanamadığından, ‘en kötü biçimdeki çocuk işçiliği’ türlerinden biri olarak tanımlanmış ve 2001 yılında ILO’nun 182 no’lu En Kötü BiçimlerdekiÇocuk İşçiliğinin Yasaklanması ve Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Acil Eylem Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından kabulü ile bu alanda asgari çalışma yaşı 18 olarak belirlenmiştir" diyerek Türkiye’de çocuk işçiliğinin en yaygın yaşandığı sektörlerin başında tarım sektörü geldiğini söyledi.


"NE YAPILACAKSA BUGÜN YAPILMALI"

Komisyon sorunun altında yatan temel nedenleri de şöyle sıralayarak dayanışma çağrısı yaptı:

"• Mevcut mevzuat tarımda çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda etkisiz kalmaktadır.

• Tarımda çocuk işçiliğini önlemekten sorumlu kurumlar işlevlerini tam olarak yerine getirememektedir.

• Tarım işlerinde çalışan çocukların maruz kaldıkları riskler tam olarak (yaş gruplarına ve ürüne göre) analiz edilmediği için kültürel kabuller ve geleneksel pratikler ile mücadelede başarılı olunamamaktadır.

İşsizlik,mevsimlik tarım işçiliği göçleri, çocuk işçiliği ve sayılabilecek daha birçok olgu politik olgular olduğundan dolayı; sistemdeki çarkların tam,etkin ve adil işletilememesinden dolayı vatandaşlar ve en çokta toplumun en kırılgan yapısı olan çocuklar ve kadınlar bu durumdan olumsuz ve en ağır şekilde  etkilenmektedir. Bu çerçevede tüm siyasileri,STK’ları,Meslek Odalarını ve Meslek Örgütlerini ; etkin, adil ve demokratik bir atmosfer için dayanışmaya çağırıyoruz. Eger her ne yapılacaksa bugün yapılmalı, yarın çok geç olabilir. Ülkemizde böyle acı haberlerle karşılaşmamak için Şanlıurfa Barosu olarak tüm olayların takipçisi olduğumuzu  basına ve kamuoyuna sunarız."