17 yıl önce dikilen ağaçlar, meyve vermeye başladı

Osmanbey Yerleşkesinde 17 yıl önce Antepfıstığına anaç olarak dikilen Atlantik Sakızı türü olan ağaçlar meyve vermeye başladı.


17 yıl önce dikilen ağaçlar, meyve vermeye başladı

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından dikilen Antepfıstığına anaç olarak kullanılan türlerden biri olan Atlantik Sakızı (Pistacia Atlantica, Desf) ağaçları, 17 yıl sonra meyveye yattı. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü tarafından 2003 yılında değişik Pistacia türlerine ait, Antepfıstığına anaç olarak kullanılan bitkiler hem öğrenci eğitimi hem de araştırma amaçlı Osmanbey Yerleşkesine dikilmişlerdi.
 


 

Bunlar içerisinde Melengiçler (Pistacia Terebinthus) ve Filistin Sakızı (Pistacia Palaestina) ağaçlarından bir kısmı dişi ve bir kısmı da erkek ağaç olarak verime daha önceki yıllarda başlamışlardı. Bu yıl Atlantik Sakızı ağaçlarından hemen hemen hepsi çiçek açtı.
 


 

AK, SABIR VE SEBAT GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ

Bu konularda çalışmalar yürüten Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bekir Erol Ak, Antepfıstığına anaç olarak kullanılan türlerde çalışma yaparken uzun yılların geçebileceğini, sabırla ve sebatla çalışmak gerektiğini belirterek Araştırma Görevlisi İbrahim Halil Hatipoğlu ile birlikte erkek ve dişi ağaçları işaretlediklerini, ileride yeni araştırmalar ve öğrenci eğitimi için kıymetli materyaller elde ettiklerini söyledi.

BİHA