Ceylanpınar TİGEM Sulama Projesi hizmete alındı

Şanlıurfa Ceylanpınar Tarım İşletmesi’nde 60 bin dekar alanın sulanması amacıyla Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen 70 milyon lira yatırım bedeline sahip TİGEM Ceylanpınar Sulama Projesi’nin açılışı yapıldı.


Ceylanpınar TİGEM Sulama Projesi hizmete alındı

Türkiye’nin en büyük tarım işletmesi olan Şanlıurfa Ceylanpınar Tarım İşletmesi’nde 60 bin dekar alanın sulanması amacıyla Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen 70 milyon lira yatırım bedeline sahip TİGEM Ceylanpınar Sulama Projesi’nin açılış töreni, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa Milletvekilleri İbrahim Halil Yıldız, Ahmet Akay, Halil Özşavlı, TİGEM Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece ve diğer yetkililerin katılımıyla yapıldı.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış törenine gönderdiği mesajın okunmasıyla başlayan tören, Bakan Pakdemirli ve Vali Erin’in konuşmaları ile devam etti. Konuşmalardan sonra butona basarak sulama projesinin açılışını yapan Bakan Pakdemirli ve beraberindekiler, TİGEM’deki 60 bin dekar araziyi sulayacak sistemi devreye aldılar.

Sulama sisteminin açılışından sonra Ceylanpınar TİGEM çiftliklerini ziyaret eden Bakan Pakdemirli ve beraberindekiler, fıstık bahçeleri, hayvancılık ve süt üretim tesislerinde incelemelerde bulundu. Kurban kesiminin ardından Ceylanpınar TİGEM’de sezonun ilk buğday hasadı, Bakan Pakdemirli ve beraberindekilerin katılımı ile yapıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: EKİLMEMİŞ TEK KARIŞ VATAN TOPRAĞI BIRAKMAMANIZI RİCA EDİYORUM

Törene gönderdiği bir mesajla iştirak eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şunları dile getirdi:

"Yarın son orucunu tutacağımız mübarek Ramazan-ı Şerifinizi tebrik ediyor, Pazar günü erişeceğimiz bayramınızı kutluyorum. Açılışını yapacağımız Ceylanpınar TİGEM Sulama Projesi’nin ülkemize, milletimize ve siz çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum. 

70 milyon liralık yatırımla hizmete aldığımız TİGEM Ceylanpınar Sulama Projesi, 210 bin dekarlık arazinin 60 bin dekarını su ile kucaklaştıracaktır. Projemizin her yıl 25 milyon lira ilave gelir artışı sağlayacağına inanıyorum. Projenin devamında bu yıl içerisinde 23 bin dekar, 2023 yılına kadar da 125 bin dekar araziyi daha sulamaya açmayı planlıyoruz. Böylece toplamda, 2023 yılına kadar 820 bin dekar alanı su ile buluşturmayı hedefliyoruz.
Bu salgın süreci bize kaliteli sağlık hizmetleriyle beraber, gıdanın ve gıdaya ulaşmanın önemini de göstermiştir. COVİD-19 sonrası yeniden şekillenecek küresel ekonomide tarım ve hayvancılık çok büyük önem kazanacaktır. Bunun için sizlerden, ekilmemiş tek karış vatan toprağı bırakmamanızı rica ediyorum. 

Projede emeği geçen, katkısı olan herkesi tebrik ediyor, Türkiye’nin büyümesi, güçlenmesi için çalışan tüm çiftçilerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyor, Allah’a emanet ediyorum."



“PANDEMİ SÜRECİNDE YATIRIMLARIMIZ DEVAM EDİYOR”

Medeniyetler ve tarım şehri Şanlıurfa’da bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek konuşmasına başlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, pandemi sürecine rağmen insana hizmette hiçbir engel tanımayan bir anlayışla yatırımların devam ettiğini hatırlatarak, “Son bir haftada 1915 Çanakkale Köprüsü, Ilısu Barajı Hidroelektrik Santrali, Başakşehir Çam Sakura Şehir Hastanesi ve bugün gerçekleştirmekte olduğumuz Ceylanpınar Sulama Projesi gibi ulaşımdan tarıma, sağlıktan sanayiye kadar ülkemizi devasa hizmetlerle buluşturmaya devam eden Sayın Cumhurbaşkanımıza şahsım ve aziz milletim adına şükranlarımı arz ediyorum.” dedi.

Tarımın başladığı bu toprakları, tarımın yüceldiği topraklar olarak sevmeye, suyu aziz, ekmeği nimet bilmeye devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle TİGEM Ceylanpınar Sulama Projemizin, Şanlıurfamıza şanlı bir kazanım, ülkemiz tarımına büyük bir ivme sağlamasını diliyor, bu projede büyük emeği geçen Devlet Su İşleri ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğümüz ile çok kıymetli personelimize gönülden teşekkür ediyorum.” diye konuştu.



“TARIMSAL HASILADA AVRUPA BİRİNCİSİYİZ”

Son 18 yılda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tarım ve Orman Bakanlığına ve çiftçilere verdiği desteklerle ülkeye güçlü bir tarım ve orman altyapısı kazandırıldığını kaydeden Bakan Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte verilen desteklerle, tarımsal üretimdeki artışın büyük bir ivme kazandığını, Türkiye’nin tarımsal alan bakımından 17’nci sırada olmasına rağmen hasılada Avrupa’da birinci, dünyada ise ilk on sıraya girdiğini ifade etti. 

Türkiye’nin başarı hikâyesinde Şanlıurfalı çiftçilerin ve üreticilerin emeği olduğunu dile getiren Pakdemirli, “Onun için biz de Şanlıurfa’yı hiçbir zaman yalnız bırakmadık. Şanlıurfalı da bizi hiç yalnız bırakmadı. Bakanlığımızın tarımsal destek payının yüzde 8 ile 9’unu Şanlıurfa’ya ödüyoruz. Şanlıurfa da ülkemizin bitkisel ve hayvansal üretiminin yarısına yakınını sağlayarak tüm desteklerimizi sonuna kadar hak ediyor.” diye konuştu

SERT EKMEKLİK BUĞDAYIN TONU 1650 TL

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin sert ekmeklik buğday alım fiyatını da Şanlıurfa’da açıklayan Bakan Pakdemirli, buğdayın ton fiyatını 1350 liradan 1650 liraya yükselttiklerini söyledi. Çiftçilere hububatta ton başına 230 TL pirim ve destek ödemesi yapılacağını belirten Pakdemirli, bakliyattaki destek ödemesinin de ton başına 800 TL olacağını dile getirdi. 

Ticaret Bakanlığı ile yapılan yoğun görüşmeler sonucu, ülkemizden Çin’e gerçekleştirilecek süt ve süt ürünleri ihracatı önündeki engellerin de kaldırıldığını hatırlatan Bakan Pakdemirli, alınan kararın süt ve süt ürünleri üreticilerine hayırlı olmasını diledi.

HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ HAZİRAN AYINDA TAMAMLANACAK

Bakan Pakdemirli, hayvancılık desteklemeleri kapsamında üreticilere 6.6 milyar liralık destek ödemesinin, 5.5 milyarlık kısmını Mayıs ayı sonuna kadar ödediklerini, Haziran ayında da 131 milyon liralık besi desteğini ödeyecekleri müjdesini verdi. Pamuk destekleme fark ödeme başvurularının 30 Nisan 2020 tarihinde tamamlandığını hatırlatan Bakan Pakdemirli, destekleme icmallerinin tamamlanma aşamasında olduğunu, ödemelerin en kısa süre içerisinde çiftçilerin hesabına yatırılacağını açıkladı.

Ülkenin büyük yatırımlarını, kadim topraklar olan Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesine yaptıklarını belirten Pakdemirli, birkaç gün önce türbinleri faaliyete alınan Ilısu Barajı’nın, Türkiye’nin ve dünyanın en önemli barajlarından biri olduğunu, Mardin ve Şırnak bölgesindeki insanların en büyük kazanımlarından biri olacağını söyledi.

Bugün de Türkiye’nin en büyük tarım işletmesi olan Ceylanpınar TİGEM’de 60 bin dekar araziyi sulamaya açtıklarını dile getiren Pakdemirli, “Hem süt üreticilerimize hem de süt ürünleri üreticisi firmalarımıza hayırlı olsun.” dedi.


VALİ ERİN: BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM DEĞERİMİZ 12 MİLYAR TL

Sıcaklığın 50’ye dayandığı, Ramazan ayının son günlerinin yaşandığı, aynı zamanda salgın hastalıkla da mücadelenin devam ettiği süreçte Şanlıurfa’ya gelen Bakan Bekir Pakdemirli ve beraberindekilere Şanlıurfalılar adına teşekkür eden Vali Abdullah Erin, Şanlıurfa hakkında bilgiler verdi.

Şanlıurfa’nın medeniyetler başkenti, tarımın ilk yapıldığı şehir, bereketli hilalin merkezinde yer alan bir şehir olduğunu kaydeden Vali Erin, “Şanlıurfa tarihin her döneminde bereketli toprakları, su kaynakları ile bölgenin en stratejik, en önemli illerinden biri olmuştur. En son koronavirüs salgını ile birlikte tarımın, hayvancılığın, toprağın ve suyun ne kadar kıymetli olduğunu insanlık bir kez daha keşfetti. Bu yeni keşifle birlikte, yüzde 77’si düz alanlardan, ovalardan oluşan Şanlıurfa toprağının kıymeti bir kez daha arttı.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, 2002 yılından bu yana Şanlıurfa’nın kamu yatırımlarından en büyük payı alan iller arasında ilk sırayı aldığını ifade eden Vali Erin, bu yatırımlarda en önemli payı sulama yatırımları aldı. 2003’ten bu yana Şanlıurfa, 9 milyar TL’yi aşan bir kaynağı tarıma ve sulama projelerine ayırdı. Bu sayede, 2000’li yıllara kadar GAP kapsamında suyun toprakla buluştuğu alan 2 milyon dönüme varmaz iken, bugün 4 milyon dönümden fazla alanımız suyla buluşmuştur. Böylece hem bitkisel hem de hayvansal üretim değerimiz büyük ölçüde arttı. 2019 sonu itibariyle, bu kapsamda ilimizin toplam hayvansal ve bitkisel üretim değeri 12 milyar TL civarındadır. Bu kaynakların ilimize tahsis edilmesi, ilimizin bu anlamda pozitif ayrımcılığa tabi tutulması ve tarımsal varlığımızın geliştirilmesi, zenginlik ve refah seviyemizin daha üst noktalara çıkması için ilimize bu kaynakları ayıran, destekleri sağlayan başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere çok kıymetli bakanımıza ve kabinemizin çok değerli üyelerine ilimiz adına bir kez daha şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Ceylanpınar TİGEM’de artık bir şeylerin olduğunu gördüklerini ve hissettiklerini kaydeden Vali Erin, bundan büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek, TİGEM Genel Müdürü ve tüm çalışanlarına da teşekkür etti.



CEYLANPINAR SINIR KAPISI AÇILIYOR

Konuşmasında, Ceylanpınar’ın Barış Pınarı bölgesine komşuluğu itibariyle kritik bir önemi olduğuna değinen Vali Erin, “Hemen yanı başımızda, Barış Pınarı Harekatı ile terörden arındırarak güvenli hale getirdiğimiz, orada yaşayan Suriyeli kardeşlerimize Cumhurbaşkanımızın liderliğinde nefes aldırdığımız bir ilçe olan Resulayn var. Resulayn ile Ceylanpınar’ın 64 kilometre sınırı var. İnşallah devletimizin uygun görmesi ile Ceylanpınar Sınır Kapısını da açmış olacağız. Bunun müjdesini de Ceylanpınarlı kardeşlerimize vermiş olalım. En kısa sürede Ceylanpınar açılacak bu kapı ile biraz nefes almış olacak.” diye konuştu.

Ceylanpınar TİGEM Sulama Projesinin hayırlı olmasını dileyen Vali Erin, Bakan Pakdemirli ile beraberinde Şanlıurfa’ya gelenlere teşekkür etti.