70 milyonluk projenin açılışı yapıldı

Ceylanpınar Tarım İşletmesinde yapımı tamamlanan ve 60 bin dekar alanı suyla buluşturacak yatırımın açılışı Tarım Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin katılımı ile yapıldı.


70 milyonluk projenin açılışı yapıldı

Türkiye'nin en büyük tarım işletmesi olan Şanlıurfa Ceylanpınar Tarım İşletmesinde yapımı tamamlanan ve 60 bin dekar alanı suyla buluşturacak yatırımın açılışı gerçekleştirildi.

Açılışa, Tarım Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin yanı sıra Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, AK Parti Şanlıurfa Milletvekilleri Halil Özşavlı, Ahmet Akay, İbrahim Halil Yıldız, AK Parti MKYK Üyesi Vildan Polat ve bakanlık yetkilileri katıldı.

Burada bir konuşma yapan Bakan Pakdemirli, Şanlıurfa'nın tarımdaki önemine vurgu yaptı. Bakan Pakdemirli'nin konuşmasının satır başları şu şekilde:

"Medeniyetler şehri, tarım şehri, hububat ambarımız bereketli membamız Şanlıurfa’mızda bu mübarek ay ve günde, böylesi büyük ve anlamlı proje vesilesi ile sizlerle bir arada olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum.

DESTEKLEME VE BUĞDAY FİYATLARI

Çok iyi biliyoruz ki ülkemizin bütün bu başarı hikayelerinde Urfalı çiftçilerimizin Akçakaleli, Birecikli, Bozovalı, Ceylanpınarlı çiftçilerimizin, Eyyübiyeli, Halfetili, Haliliyeli, Harranlı, Hilvanlı, Karaköprülü üreticilerimizin, Siverekli, Suruçlu, Viranşehirli yetiştiricilerimizin emeği ve izi var. Bunun için biz de Şanlıurfa’yı hiç yalnız bırakmadık. Şanlıurfalılarda bizi hiç yalnız bırakmadı. Bildiğiniz gibi bakanlık olarak tarımsal üretimde desteği bütçemizden en büyük payı yani elimizdeki bütçe yüzde 8 ile yüzde 9’unu Şanlıurfa’ya ödüyoruz. Urfa’da ülkemizin bitkisel ve hayvansal üretimin yarısına yakınını sağlayarak bizim desteklerimizi sonuna kadar hak ediyor. Şanlıurfa’ya gelmişken güzel haberler vermesek olmaz. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı üzere toprak mahsulleri ofisine ekmeklik buğday fiyatı ton başına bin 350 liradan, bin 650 liraya yükseltiyoruz. Ayrıca çiftçilerimize hububatta 230 lira ton başına pirim ve destek ödemesi yapacağız. Bakliyattaki prim ve destek ödemelerinde ton başına 800 lira olacak. Yine ülkemizi ilgilendiren güzel bir haber daha ticaret bakanlığımızla yaptığımız yoğun çalışmalar neticesinde ülkemizden Çin’e gerçekleştirilecek süt ve süt ürünleri ihracatındaki engeller kaldırılmıştır.

HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ KISA SÜREDE YATACAK

Hem süt üreticilerimize hem de süt ürünleri üretici firmalarımıza hayırlı olsun. Güzel bir haberde biliyorsunuz hayvancılık desteklemeleri kapsamında üreticilerimize 6.6 milyar lira destekleme ödemesi Mayıs ayı sonu itibari ile 5.1 milyar lirasını ödedik. Haziran ayında da 131 milyon lira besi desteğini ödeyeceğiz. Böylelikle yılın ilk ayı itibari ile toplam hayvancılık destekleri ödemelerin yaklaşık yüzde 80’i olan 5.23 milyar liralık desteklemelerin ödemesini yapmış olacağız. Bir diğer konuda pamuk desteklemeleri ödemesi. Malum olduğu üzere pamuk fark ödemeleri, destekleme başvuruları 30 Nisan tarihinde tamamlanmıştı. Destekleme icmalleri oluşturma süreci halen devam etmekte olup en kısa sürede ödemeler çiftçilerimizin hesaplarına yatırılacaktır. Bugün de Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve ışığında Mezopotamya topraklarını su ile buluşturuyor. Türkiye’nin en büyük tarım işletmesi Ceylanpınar’da 60 bin dekar araziyi sulamaya açıyoruz.

TARIM İŞÇİLERİNE TEŞEKKÜR

Bizim Şanlıurfa’ya sevgimiz de özlemimizde başkadır. Şanlıurfa hem üreten bir şehir hem de 7 bölgeye gönderdiği mevsimlik tarım işçileriyle Türkiye tarımını sırtlamış emeğini ve ekmeğini yiyen aziz bir şehir. Koronavirüs salgını süresince de Tarım Orman İl Müdürlüğümüzün verdiği izinle Türkiye’nin yedi bölgesine ekmek arası kazanmaya giden yaklaşık 160 bin tarım işçisi Şanlıurfalı kardeşime kolaylıklar hayırlı bol kazançlar diliyorum. Bütün milletimiz adına teşekkür ediyorum. Biliyoruz ki Şanlıurfa’nın emeği sadece pamukta, fıstıkta, hububatta değil Şanlıurfa’nın emeği fındıkta, çayda, elmada, kirazda hasılı 81 vilayet 7 coğrafyamızda, sofralarımızda tabaklarımızda. Allah sizlerden razı olsun.

ŞANLIURFA’DA HASAT BAŞLADI

Biz tarımın başladığı bu toprakları tarımın yüceldiği topraklar olarak sevmeye suyu aziz ekmeği nimet bilmeye devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle TİGEM Ceylanpınar sulama projemizi Şanlıurfa’mıza şanlı bir kazanım ülkemiz tarım alanında büyük bir ivme sağlamasını diliyor bu projede emeği geçen Devlet Su İşleri ve tarım işletmeleri genel müdürlerimiz ile çok kıymetli personelimize gönülden teşekkür ediyorum. Elbette en büyük teşekkür Sayın Cumhurbaşkanımızadır. Sayın Cumhurbaşkanımızı bize rehber ve ilham olduğu için, çiftçimizin üreticimizin yetiştiricimizin daima yanında arkasında olduğu için kendilerine bir kez daha şükran ve minnet duygularımı ifade etmek istiyorum. Bu vesile ile Ramazan Bayramınızı şimdiden tebrik ediyor milletimizin refah, memleketimize ferahlık hepinize sağlıklı günler, bereketli aylar diliyorum. Bugün Ceylanpınar sulama tesisimizi açarken aynı zamanda birazdan Şanlıurfa’da hasadı da başlatacağız. Dolayısıyla hasadımız da şimdiden bereketli olsun. Biriniz bin, kazancınız bol olsun inşallah.”