Eski Başkan Çelik’in bilinmeyen yönleri kitap oldu

Eski Başkan Çelik'in bilinmeyen yönleri kitap oldu

Konya Üniversitesi Öğretim Elemanı Cihan Daban, ‘manevi amcam’ olarak tanımladığı Şanlıurfa eski Belediye Başkanı İbrahim Halil Çelik’in hayatını ele aldığı ‘Bir Siyasal İslamcının Vesayetçi Yapıyla Mücadelesi’ başlıklı makale yazdı.

04 Ağustos 2021 - 12:20 - Güncelleme: 04 Ağustos 2021 - 12:22

Selçuk Üniversitesi Öğretim Elemanı Cihan Daban, kaleme almış olduğu ‘Bir Siyasal İslamcının Vesayetçi Yapıyla Mücadelesi’ başlıklı makale yazdı.  1984-1991 yılları arasında Refah Partisi Şanlıurfa Belediye Başkanlığı görevinde bulunan İbrahim Halil Çelik’in hayatının da yer aldığı makalede; Öğretim Elemanı Daban, Çelik’i ‘Siyasal İslamcı’ diye tanımladı.  Öğretim Elemanı Daban, Çelik ile ilgili makalesinde şu ifadelere yer verdi:

“Şanlıurfa’da Belediye Başkanlığı ve Milletvekilliği görevlerini icra eden, İbrahim Halil Çelik, 1947’de Şanlıurfa’da doğdu. Henüz 11 aylık bir bebekken annesini kaybeden Çelik, anneannesi tarafından büyütüldü. 1954 seçimlerinde yaşadıkları Tezharap köyünde CHP’ye oy vermeleri konusunda zorlanan Çelik Ailesi, daha sonra baskılara dayanamayıp şehre taşınmıştır. Halil Çelik henüz 12 yaşlarındayken yaşadıkları köyden şehre taşındıktan sonra anneannesinin geçimlerini sağlamaları için ebegümeci tarzı ot sattıklarını, Çelik’in de tarlada pamuk toplayıp, çapa yaptığını yazısında belirterek; “Şehirde geçimlerini sağlamak için İbrahim Halil Çelik’in anneannesi, şehirde ebegümeci otu ve kediotu satarak geçimlerini sağlamışlardır. Zor şartlar altında büyüyen Çelik, ortaokul döneminde tarlada pamuk toplamış, su satmış, çapa yapmış ve daha birçok iş yapmıştır.”

ÇELİK, PAMUK TOPLAMIŞ, ÇAPA YAPMIŞ

Çok zor şartlar altında geçimlerini sağladıklarını, ortaokul döneminde pamuk toplayıp, su da sattığını ve lise yıllarında da başarılı bir eğitim hayatı geçirdiğini ifade eden Daban, eski Belediye Başkanı İbrahim Halil Çelik’in Şanlıurfa’nın birçok yerel gazetesinde makaleler yazdığını belirterek; “Lise yıllarında Şanlıurfa’nın birçok yerel gazetesinde yazı ve makaleler kaleme almıştır. Daha sonra Zonguldak’a öğretmen olarak atanmıştır. Fakat aynı yıl içinde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Şarkiyat Tarih ve Edebiyat bölümünü kazandığı için tayin edildiği Zonguldak’a gidememiştir. Üniversite yıllarında geçimini sağlamak adına Kocaeli ve İstanbul’da öğretmenlik yapmıştır” dedi.

DABAN: “MÜTEDEYYİN KİMLİĞİ NEDENİYLE AKADEMİK CAMİADA PEK BİLİNMEDİ”

Şanlıurfa’da 1984-1991 yılları arasında Refah Partisi’nde Belediye Başkanı olarak görev alan Halil Çelik, ailesinden ve aldığı dini eğitim nedeniyle ve sahip olduğu İslami mütedeyyin kimliği nedeniyle akademik camiada pek ses getirmediğini ancak Türkiye iç siyasetinde ses getirdiğini makalesinde kaleme alan Daban, “Refah Partisi’nde Belediye Başkanlığı, Milletvekilliği ve TBMM Amirliği gibi önemli görevlerde bulunmuştur. Dini açıdan önemli bilgilere sahip olan Çelik sahip olduğu mütedeyyin kimliği nedeniyle akademik camiada pek bilinmese de Türkiye iç siyasetinde ses getiren önemli bir figür olmuştur. Çelik, sadece İslamcılara yönelik başlatılan psikolojik baskılara karşı değil, demokrasiden uzak, insan haklarını ihlal eden dönemin baskıcı yönetimine de karşı çok sert çıkmıştır. 1980-2000 yılları arasında internetin kısıtlı olmasına rağmen Güney Afrika Cumhuriyeti lideri Nelson Mandela’nın da gündemine girmiştir” ifadelerine yer verdi.

 “İSLAM’A AYKIRI DAYATMALARA KARŞI ÇIKMIŞTIR”

Sahip olduğu mütedeyyin kimliği, örnek aldığı ve akıl hocaları diye ifade ettiği Bediüzzaman Said Nursi, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Mehmet Akif Ersoy gibi isimlerden de ilham alarak Siyasal İslamcı kimliği ile İslam düşüncelerine aykırı ve İslam dininde dayatılmaya çalışılan uygulamalara karşı çıktığını da makalesinde yazarak, “Siyasal İslamcı olan Çelik, yeni dönemde dini aktivitelere önem verdi. İnsan aklına ve inançlarına aykırı düşen, dayatılmaya çalışılan uygulamalara karşı çıkarak kazanmış olduğu makamın hakkını verdi. Öte yandan İslam Dinini Cumhuriyet Döneminde bir sorunmuş gibi gösterilen ilkelere de karşı çıktı” şeklinde kaydetti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...