Deveci, Urfalı çiftçi için konuştu: Doğal afet olarak...

Deveci, Urfalı çiftçi için konuştu: Doğal afet olarak değerlendirilmeli

Şanlıurfa'daki şiddetli dolu yağışı sonrası çiftçinin 3-4 yıllık zarara uğradığını kaydeden AK Parti Bozova İlçe Başkanı Süleyman Deveci, olayın doğal afet olarak değerlendirilmesi için gerekli girişimlerde bulunacaklarını kaydetti.

25 Mayıs 2020 - 12:40 - Güncelleme: 25 Mayıs 2020 - 12:57

Şanlıurfa'nın etkili olan dolu yağışı çiftçiyi vurdu.

Dün, öğle saatlerinde başlayan ve kentin birçok kırsal mahallesinde görülen dolu yağışı, saatlerce sürdü. Yağan şiddetli dolu sonrasında tarlalar beyaza bürünürken, tarım alanları ve çiftçilerin mahsulleri de zarar gördü.

ANTEP FISTIĞI TARIMININ YAPILDIĞI KÖYLERDE ZARAR BÜYÜK

Zararın görüldüğü ilçelerden biri de Bozova oldu. İlçeye bağlı Çatak, Ördek, Kesmetaş, Bulancak, Seyitören, Eshabe, Küçük Tülmen, Yalıntaş, Karpuzlu, Biris, Pirhalil, Cıbır, Govend, Kevik köylerinde zararın büyük olduğu öğrenildi. Özellikle Antep fıstığı tarımının yapıldığı köylerde milyonluk zararlar ortaya çıktığı kaydedilirken, çiftçinin de 3-4 yıl verim alamayacağı aktarıldı.

DEVECİ'DEN ÇİFTÇİYİ DESTEKLEYEN AÇIKLAMA

Yağış sonrası gördükleri zararın karşılanması için de tüm çiftçilerin gözü yetkililere çevrildi. Yetkili isimlerden henüz resmi bir açıklama gelmezken, AK Parti Bozova İlçe Başkanı Süleyman Deveci yaptığı açıklama ile çiftçinin yanında olduklarını belirtti.



MAHALLELERİN DOĞAL AFET KAPSAMINA ALINMASI TALEBİ

Zararın büyük olduğu mahallelerin doğal afet kapsamına alınması için gerekli girişimlerde bulunacaklarını kaydeden İlçe Başkanı Deveci, Ziraat Bankası Çiftçi Borçlarının da faizsiz ertelenmesi konusunda çağrıda bulundu.

İşte, Deveci'nin yaptığı açıklama:

"İlçemiz Bozova'nın birçok mahallesinde bugün yağan dolu maalesef çiftçilerimiz açısından tam bir felaketle sonuçlandı. Yaklaşık 15 köyümüzde medyana gelen yağış, özellikle Antep fıstığı tarımının yapıldığı köylerimize görüldü. Buradaki maddi kaybın milyonlarca lirayla ifade edilebileceğine şahit olduk. Çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

'3-4 YIL VERİM ALINAMAYACAK'

Antep fıstığı, kendim de çiftçi olma hasebiyle iyi bilirim. Antep fıstığı doluya maruz kaldığı zaman, sadece o yılın ürününü kaybetmiyoruz. Aynı zamanda önümüzdeki yılın da ürünün kaybediyoruz. Doluya maruz kalan ağaç, 3-4 yıl içerisinde kendini toparlayabilmekte. Çiftçimiz, o bahçeden 3-4 yıl boyunca verim alamamaktadır. Çiftçilerimize sabır diliyorum.

'ÇİFTÇİ BORÇLARI DA FAİZSİZ ERTELENMELİ'

Çiftçi ve muhtarlarımızla yaptığımız görüşmelerde, çiftçi ve muhtarlarımız özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve Tarım Bakanımızdan istirhamları oldu. Bu mahallelerimizin doğal afet kapsamına alınması, doğal afet kapsamına alınması için de bir an önce gerekli girişim ve tespitlerin yapılması. Yapılan tespitler neticesinde ise zararın tümünün karşılanması zor olabilir, o yüzden bir nebze de olsa devlet tarafından karşılanması ve Ziraat Bankası Çiftçi borçlarının da faizsiz ertelenmesi konusunda talepleri oldu.

Ben çiftçi kardeşlerime şunu ifade etmeliyim ki, devletimiz büyüktür, devletimiz üstüne düşeni yapacaktır. İnşallah devlet olarak, çiftçimizin kaybını bir nebze de olsa gidermek mümkün olacaktır. Ben tekrar, bütün çiftçilerimize geçmiş olsun diyorum. Allah bir daha böyle afetler yaşatmasın diyorum."

 

Kaynak: Biha

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda