Dermatoloji uzmanı uyardı!

Dermatoloji uzmanı uyardı!

Memorial Şişli ve Ataşehir Hastaneleri Dermatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Necmettin Akdeniz, yaygın şekilde görülen tırnak mantarlarının tırnak tümörleriyle karıştırılabildiğini ve bu durun tedavinin gecikmesine neden olabildiğini kaydetti.

06 Ekim 2021 - 11:40 - Güncelleme: 06 Ekim 2021 - 11:53

Dermatoloji uzmanı Prof. Dr. Necmettin Akdeniz, tırnak tümörleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Parmak uçlarında dokunma duyusunu sağlayan sinir hücrelerinin yoğun şekilde bulunduğu bilgisini veren Akdeniz, tırnakların tutma işlevinde destek olduğunu ve el ve ayak parmaklarının uçları için önemli bir koruyucu işleve sahip olduğunu belirtti. Akdeniz, “Tırnak tümörleri tırnak ve tırnak yatağında meydana gelen iyi ya da kötü huylu kitlelerdir. Tırnak tümörlerinin çoğu iyi huyludur. Tırnak tümörlerinin bazıları ellerde bazıları ise ayaklarda daha sık görülebilmektedir. Özellikle ayak ve el başparmaklarında ortaya çıkmaktadır. İyi huylu (selim tümörler) ve kötü huylu (kanserler) tümörler tırnağı etkileyerek tırnağın yapısında ve renginde değişikliklere yol açabilir” ifadesini kullandı.

TIRNAK TÜMÖRÜ SIKLIKLA TIRNAK MANTARI İLE KARIŞIYOR

Tırnak tümörlerinin sıklıkla tırnak mantarıyla karıştırıldığına vurgu yapan Akdeniz, tırnak mantarında tırnağın sarı-beyaza döneceğini, kalınlaşacağını ve yapısında bozulmalar olacağını belirtti. Akdeniz,  doğru tanı konulamayan tırnak tümörlerinin tırnak mantarı sanılarak uzun süre mantar tedavisi uygulanabildiğini kaydetti.  Akdeniz, tırnak mantarı olarak değerlendirilen ve bu yönde tedavi uygulanan bir tırnak tümörünün erken aşamada tedavi edilmesi de gecikebileceğini dile getirdi.

GÜNEŞ IŞINLARI EN ÖNEMLİ NEDENLER ARASINDADIR

Akdeniz, diğer deri kanserlerindeki gibi tırnak tümörlerinin de en önemli nedeninin güneş ışınları olduğu bilgisini verdi. Tırnak tümörünün diğer nedenleri arasında kronik travmalar, kimyasal maruziyetler, radyasyon tedavileri, bağışıklık sistemini baskılayan lenfoma, lösemi gibi kanser türleri ve kemoterapi gibi immün sistemi etkileyen ilaçlar ve enfeksiyonlar (AIDS) bulunduğunu aktaran Akdeniz, bu nedenlerin dışında kronik her türlü yara ve kanamada kanser olasılığının düşünülmesi gerektiğine dikkati çekti.

TIRNAĞIN YAPISININ BOZULMASIYLA FARK EDİLİYOR

Akdeniz, tırnak tümörlerinin tırnak yapısında ve şeklinde çatlama, kalınlaşma, kırılma gibi şekil bozukluklarıyla, tırnak altında kitlelerle, şişliklerle belirti verebileceğini kaydetti. Kötü huylu tümörlerdeyse tırnakta renk değişiklikleriyle tırnak altında şişlik oluşması ve kanama görülebileceğini bildiren Akdeniz, “Tırnak plağı, tırnak yatağı ve tırnağın etrafında siyah ya da kahverengi renk değişikliklerinin olması ve etrafa yayılması ve iyileşmeyen yaralar da kötü huylu tırnak tümörlerinin belirtileri arasında bulunmaktadır” açıklamasında bulundu.

TÜMÖR CERRAHİ YÖNTEMLE ALINIYOR

Tırnak tümörünün tanısını muayene, dermoskopik inceleme ve gerekli görülen durumlarda tırnak biyopsisiyle konulduğunu belirten Akdeniz, “Kanserden şüphelenilen durumlarda tırnak ve tırnak altı biyopisisi yapılarak tanı kesinleştirilerek tümör en kısa sürede cerrahi yöntemlerle alınmaktadır” ifadesini kullandı.

GEÇ FARK EDİLEN TIRNAK KANSERİ İÇ ORGANLARA DAHİ SIÇRAYABİLİYOR

Tırnak tümörlerinin sıklıkla cerrahi olarak tedavi edildiğine vurgu yapan Akdeniz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tümörün olduğu bölge lokal anestezi ile uyuşturulup tümör için uygun olan cerrahi işlemler yapılmaktadır. Tırnak tümörleri küretaj yöntemi, elektrokoter ile yakarak ya da radyoterapi ile tedavi edilebilmektedir. Tümörlerin türü değişse bile çoğunlukla en başarılı tedavi yaklaşımı tümörlerin cerrahi tedavisidir.  Erken dönemde ve ilerlememiş iyi ya da kötü huylu tümörler kolaylıkla tedavi edilebilirken geç fark edilen tırnak kanseri yayılarak iç organlara dahi sıçrayabilmektedir.” 


YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...