Büyükşehir Belediyesinde kadınlar ve işçiler konuşuldu

Büyükşehir Belediyesinde kadınlar ve işçiler konuşuldu

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısında mevsimlik işçiler konuşuldu.

16 Eylül 2020 - 17:00 - Güncelleme: 16 Eylül 2020 - 20:26

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Eylül Ayı 3'üncü meclis birleşimi bugün gerçekleşti.

Toplantı, Meclis Başkanvekili Ahmet Kaytan başkanlığında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda gerçekleşti. Mecliste, açılış ve yoklamanın ardından önce gündem maddelerine geçildi.Gündemde yer alan Plan ve Bütçe Komisyon Raporları oylamaya sunuldu.

MECLİS KARAR ALMADAN SATILMAYACAK

Raporlar arasında yer alan madde ile "17 Haziran 2019 tarihinde meclis kararıyla komisyona havale edilen 'Faizsiz satışlar ile ilgili meclis kararlarının iptali' ile ilgili önerge için belediyeye ait satışların mevzuat çerçevesinde Sayıştay'da sorgu konusu olan yerlerin satışına Meclis tarafından yeni bir karar alınmadan satılmaması" uygun görüldü.

KENTTEKİ TÜM ARICILARA DESTEK SAĞLANACAK

Bir diğer madde ise 'Şanlıurfa Arı Yetiştiricileri Birliği ve Siverek-Viranşehir Bal Üreticileri Birliği'nin talebi doğrultusunda üreticilere gerekli yardımların yapılması' oldu. Komisyon raporu, konunun tüm il geneli için geçerli olması ve belli bir bölge ile sınırlı kalınmaması için yeniden düzenlemek üzere iptal edildi.

ÜRETİME DESTEK VERİLMESİNE KARAR VERİLDİ

Şanlıurfa SAF Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinin talebi doğrultusunda gerekli yardımın yapılmasıyla ilgili gündem maddesi, komisyon tarafından incelendi. Rapor sonucunda, Şanlıurfa isodunun özelliklerinin korunması ve yaygınlaştırılması amacıyla üretime destek verilmesinin Şanlıurfa için anlamlı olduğu, bu tür desteklerin kentin tamamını destekleyecek şekilde olacağı belirtildi.

KAYTAN: URFA'DA YAYGINLAŞTIRILMASI LAZIM

Rapora ilişkin açıklama yapan Meclis Başkanvekili Ahmet Kaytan, geçtiğimiz günlerde ilk isot hasadına katıldığını ve çalışmanın Urfa'da yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Kaytan, "Biber hasadına biz de katıldık. Tohum, gerçekten Urfa isotuydu. Gerçekten son yıllarda eski Urfa isotunun tadını bu isotlardan aldık. O tohumu arkadaşlar zaten dağıtacaklar. Bu çalışma da önemli. Bu, Urfa'da yaygınlaştırılması ile ilgili bir karar" ifadelerini kullandı.

AİŞEOĞLU: İSOT TEMİZLEYEN KADINLAR İÇİN TESİS YAPILMALI

Haliliye İlçesi Sırrın Mahallesinde isot çıkaran kadınlara değinen HDP'li Meclis Üyesi Sema Aişeoğlu ise, buradaki kadınlar ve çocukları için DE bir tesis talep ettiklerini söyledi. Aişeoğlu, "Kadının ekonomisine katkı sunan her çalışma için teşekkür ediyoruz. Ancak Urfa, isot hepsi birbiriyle özdeşleşiyor. Sırrın tarafından kadınlar biber temizliyor ve temizleme alanları ne yazık ki yok. Bizim de önerimiz, buradaki kadınlar için bir çalışma yapılması ve Sırrın bölgesinde isot temizleyen kadınların çocuklarını rahatlıkla bırakacağı bir yer tesis edilmesi" diye konuştu.

YETİM: KADINLARA YÖNELİK ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR

Kadınlara yönelik bir çalışmanın Eyyübiye'de yapıldığını ve Karaköprü İlçesi Yaşam Sokağı'nda her Pazar günü kurulan KEDÜP ile kadınların el emeklerinin satışa sunulduğunu belirten Komisyon Başkanı Tayyar Yetim, şöyle konuştu:

"Biber temizleyen kadınlar, dezavantajlı aileler var. Tarla sahibi olmayan aileler. Bunun için Büyükşehir Belediyemizin bir projesi oldu, geçen ay projesi yapıldı. Eyyübiye İlçesi Osmanlı Parkında hobi bahçeleri yapıldı. Orada tüm ihtiyaç alanları mevcut. Kendi ihtiyaçlarını giderebiliyor kadınlar, bu yerler kiraya verilecek. Kadınların el emeklerini satacakları yer konusunda talepleri oldu. Bununla da ilgili Karaköprü Belediyesinin çok güzel bir çalışması var. Yaşam Sokağında Pazar günleri kurulan KEDÜP ile kadınlar ürünlerini satabiliyor. Davet ederiz, kadınlar da ücretsiz ürünlerini satabilir."

BAYUK: GEREKLİ HER ŞEYİ YAPIYORUZ

AK Parti Grup Başkanvekili Faruk Bayuk da, "Biraz önce arkadaşlarımızın dile getirdiği konularla ilgili Karaköprü Belediyesi özellikle kadınlarla ilgili yapmış olduğu çalışmayı kendi aramızda da değerlendiririz. Buna ek olarak yapabileceğimiz varsa, komisyon nezdinde değerlendiririz. Kadınlarla ilgili gerekli her şeyi yaparız" dedi.  

KAYTAN: URFA'DAKİ ÇİFTÇİLER İŞÇİ BULAMIYOR

Değerlendirmeler sonrası bir açıklama daha yapan Kaytan, kentin kanayan yarası mevsimlik işçilere değindi. Şanlıurfa'da her yıl yüzlerce vatandaşın başka illere gittiğini ve kötü şartlar altında çalıştığını aktaran Kaytan, kentteki çiftçilerin de işçi bulamadığını ifade etti. Bu konuda hem mevsimlik işçilerin hem de çiftçilerin duyarlı olması gerektiğini kaydeden Kaytan, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

"Kentin kendi içerisinde bunu belli bir düzene sokması gerekiyor. İnşallah sözlerim yanlış anlaşılmaz. Ama fıstık hasadı için birçok çiftçinin işçi bulamadığına maalesef şahitlik ediyoruz. Biber üretiminde eğer mevsimlik işçiler bu konuda sağlıklı bir zeminde çalışma yapmak isterlerse, yerel yönetimlerin onlara yer tahsisi söz konusu. Mevsimlik işçi olarak şu anda çalışma niyetinde olan hemşerilerimiz de, katkı yolunda tercihte bulunmalı. Buradaki yerel üretici mevsimlik işçi bulamazken, mevsimlik işçi olarak il dışına giden kardeşlerimizin karşılaştığı sorunlar hem bizi rahatsız ediyor hem de ülke gündemine olumsuz yansıyor. Bu galiba bizim il olarak, bölge olarak kendi içimizde çözmemiz gereken bir sorun. Dolayısıyla yerel üreticilerin ve çalışacak kardeşlerimizin de karşılıklı olarak birbirlerine duyarlı olmaları gerektiğini hatırlatmak istiyorum."

Açıklamalar sonrası İhtisas Komisyon Raporlarının okunmasıyla Meclis'in 3'üncü birleşimi de kapatıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...