Bu bitki Urfa’da yetişiyor! Ekonomiyi de canlandıracak

Bu bitki Urfa'da yetişiyor! Ekonomiyi de canlandıracak

Şanlıurfa iklimine uygun olan ve sahada dikimleri yapılan goji berry tohumlarının, birçok yönü ile kentin ekonomisine fayda sağlaması bekleniyor.

20 Kasım 2020 - 17:00 - Güncelleme: 20 Kasım 2020 - 17:38

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesinde Prof. Dr. Recep Gündoğan'ın desteği Prof. Dr. Abdulhabib  ve ekibi Zelal Türkaslan, Abdullah Okant ile Kader Demir tarafından Şanlıurfa'da tarımsal devrim niteliğinde olan projenin fide dikim aşaması gerçekleştirildi.

Çalı türü goji berry (kurt üzümü) tohumlarından elde edilen fidelerin fakülte uygulama sahasında dikimi yapıldı. Dikim yapılan fidelerin Şanlıurfa'nın iklimine uygun ve bir çok endüstri kolunda kullanıldığı öğrenildi.

 



SAĞLIK, GIDA, KOZMETİK VE YEM SEKTÖRÜNE...

Kentin ekonomisine de fayda sağlaması beklenen kuru üzümün; sağlık, gıda, kozmetik ve yem sektörüne ham madde kapasitesi taşyacağı ifade ediliyor. Dünya genelinde aranılan ve önemli bir pazar payına sahip olan goji berry ürününün bölge ekonomisine sağlayacağı bu faydaların yanı sıra kronik bir problem olan mevsimlik işçilere de çözüm olacağı öngörülüyor. 

PİYASADA PAZAR DEĞERİ YÜKSEK

Goji berry bitkisi mayıs ayından ekim ayına kadar çiçeğe durup, meyve verdiği için de arıcılıkta çok verimli bir kaynak teşkil ediyor. İçerik analizleri sonucunda çiçeklerinden elde edilen bal, piyasada pazar değeri yüksek en değerli ballar arasında da yerini almış durumda.

 



KALP, ŞEKER, KANSERİ ÖNLÜYOR

Besin değerleri yüksek olan kurt üzümünün kuru yemiş olarak tüketilmesi durumunda ise kalp, şeker, kanser gibi hastalıkları önleyici ve bunlara karşı koruyucu yanı da bulunuyor. Bitkinin, kan dolaşımını iyileştirdiği ve taşıdığı besin değerlerinden dolayı depresyonu engelleyen mutluluk hormonlarına da faydası tespit ediliyor.  İçeriğinde zengin polisakaritleri içeren kuru üzüm yüksek oranda antioksidan (yaşlanmayı geciktirici ve hücre onarıcı-yenileyici) işlevini gerçekleştiriyor. 

Bölge çiftçisinin bu fideyi arazilerinde yetiştirmelerine önayak olacak proje, çiftçilere geliri yüksek önemli bir tarım alternatifi olarak da sunuluyor.

Öte yandan, bitki tohumunun serpilmesi halinde de kendiliğinden yeşerdiği öğrenildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda